Østerbro i København

Åreforkalkning:

Åreforkalkning, også kaldet arteriosklerose, er almindeligt kendt som hærdning af arterierne eller pulsårerne, og kendes i Danmark som den hyppigste årsag til dødsfald. Ved fødsel er pulsårerne elastiske og fleksible. Opbygning af kolesterol, fedt og andre stoffer gradvist forårsager at pulsårerne blive tykke og stive igennem livet. Dette medfører ikke kun, at pulsårerne mister deres fleksibilitet, men også blodgennemstrømningen igennem dem bliver påvirket og reduceret. Denne tilstand er kendt som åreforkalkning.

Symptomer på åreforkalkning:

I den tidlige fase, er symptomer på åreforkalkning svære at opdage, indtil pulsåreren bliver meget smalle eller tilstoppet, der forhindrer blodgennemstrømningen fungere normalt og umuliggør et normalt blodforsyning. Symptomerne på åreforkalkning varierer afhængigt af den pulsåre, der er berørt. Symptomer forbundet med specifikke pulsårer kan være eksempelvis:

 • Hjerte pulsårer - Hvis disse pulsårer har et problem, kunne man opleve hjertekrampe (angina pectoris) eller brystsmerter.
 • Pulsårer til hjernen - Man kan opleve problemer med at tale, hængende ansigt muskler, svag eller følelsesløsehed i ben og arme. Disse symptomer er en alarmerende tilstand, der signalerer forbigående iskæmisk anfald, og hvis ubehandlet, kan de føre til et slagtilfælde.
 • Pulsårer i arme og ben - En vedvarende smerter under gåture, kan være et konkret tegn på en blokeret perifer pulsåre.
 • Pulsårer til nyren - åreforkalkning i pulsårer til nyrer fører som regel til forhøjet blodtryk eller nyresvigt.
 • Pulsårer til kønsorganerne - Patienter med dette problem vil sandsynligvis opleve problemer under samleje; mænd vil sandsynligvis udvikle impotens, mens kvinder oplever højt blodtryk, og dermed reducere blodtilførslen til vaginale område, hvilket gør samleje vanskelig.

Akupunktur Behandling af Arteriosklerose:

Akupunktur virker hen imod at stimulere Qi langs meridianer, der kan lindre ubalancer og blokader i pulsårerne. Når en patient får ugentlig akupunktur behandling, bliver både hjerterytme og kredsløbslidelser og -komplikationer normaliseret.

En undersøgelse foretaget i 2011, viste virkninger af akupunktur på arteriosklerose i patienter diagnosticeret med åreforkalkning i common carotid artery (CCA), eller halspulsåren, der forsyner hoved og hals med iltet blod. 68 patienter blev inddelt tilfældigt i to grupper; 35 af dem i en akupunktur gruppe og 33 af dem i en medicin gruppe. I akupunktur-gruppen modtog patienterne akupunktur og moxibustion behandling med en veldefineret aku-punkt recept. I medicin-gruppen fik patienterne en enteric-coated aspirin, der indtages oralt. Ultralydsscanning af pulsåren blev foretaget for alle patienter både før og efter behandling til måling af IMT (intima-media tykkelse), PI (pulsatility index), PSV (peak systolic hastighed), RI (modstands index), CCA (halspulsåren) og EDV (end diastolic hastighed). Efter behandling viste akupunktur-gruppen markante forbedringer i forhold til medicin-gruppen med CCA (halspulsåren) bliver større, IMT bliver tyndere, blodgennemstrømningen EDV og PSV bliver øget, og modstand til blodtransport RI og PI bliver reduceret.

Akupunktur behandling af åreforkalkning og hjertesygdomme

Konklusioner fra undersøgelsen er klare: Akupunktur og moxibustion er effektive til at behandle åreforkalkning ved at fremme blodgennemstrømningen i halspulsåren, hvilket effektivt forebygge udvikling eller forekomst af cerebrovaskulære sygdomme. Kilde: Impacts on carotid arterial vessel and blood flow in treatment of carotid atherosclerosis with acupuncture and moxibustion. Chinese acupuncture & moxibustion. Sep. 2011.

Adskillige undersøgelser har vist, at akupunktur er effektiv til at reducere niveauerne af blodlipider både i den menneskelige krop, og i forsøgsdyr. Observationerne forklarer og bekræfter effektiviteten af akupunktur til behandling af, og til at forebygge åreforkalkning. De blodlipider, der blev reduceret ved akupunktur behandling omfatter bl.a. TG (triglycerider), TC (total kolesterol) og HDL (high density lipoprotein). Kilde: Effects of acupuncture on blood lipid, hemorheology, and superoxide dismutase in cerebral thrombosis patients. Chinese acupuncture & moxibustion. 1998.

Fordele ved at bruge akupunktur:

 • Ved korrekt udførsel er akupunktur er meget sikker, og har få eller ingen bivirkninger.
 • Akupunktur er effektivt til bekæmpelse af stress og fremme blodgennemstrømningen.
 • Akupunktur er en klar udvej til patienter, der ikke kan tåle medicin.
 • Akupunktur er meget effektivt, når det kombineres med medicin.

Akupunktur er anbefalet af WHO (World Health Organization) til behandling bl.a. kredsløbsforstyrrelser, herunder åreforkalkning og forhøjet blodtryk blandt andre.

Livsstilsændringer, der kan bremse eller forhindre Arteriosklerose:

En vigtig ting, at gøre sig klart er, at åreforkalkning er helt sikkert en sygdom, der er forbundet med ens livsstil. Nogle af de tiltag i livsstil ændringer, der kan bremse eller forhindre åreforkalkning er:

 • Motion er meget vigtigt, da det effektivt forbedrer blod og ilt omsætning, samtidigt med at sænke blodtrykket.
 • Stop med at ryge, da det skader pulsårer og øger udviklingen af åreforkalkning.
 • Spis sunde fødevarer og afbalanceret kost med lavt kolesterol, lavt natrium og lavt indhold af mættet fedt.
 • For at opretholde et sundt hjerte-kar-system, bør du tage rigeligt vand med mineraler.
 • Opretholde en sund vægt for at undgå højt kolesteroltal og højt blodtryk.