Østerbro i København

Akupunktur og Parkinsons sygdom

Parkinsons sygdom er en degenerativ og progressiv sygdom i centralnervesystemet forårsaget af død af dopamin-dannende celler i et område i midten af hjernen.

Oprindelsen af Parkinsons sygdom

 • Idiopatisk – er også kendt som primær parkinsonisme, hypokinetisk stiv syndrom (HRS) eller paralysis agitans, da der ikke er nogen anden ekstern faktor, der påvirker sygdommen.
 • Erhvervet – ved langvarig udsættelse for toksiner, såsom pesticider eller herbicider, bliver disse de eksterne faktorer bag sygdommens udbrud.
 • Arvelige - sygdommen kan nedarves gennem generationer.

Symptomer på Parkinsons sygdom

Der er et væld af symptomer forbundet med Parkinsons sygdom, og de mest fremtrædende af dem er de motoriske symptomer, dvs. symptomer der typisk involverer et tab af motorisk koordination. Nogle af de områder, hvor sygdommen manifesterer sig fysisk, er:

 • Tremor: ufrivillig rysten af lemmer, specielt hånd og fingre, opstår som regel, når lemmerne er afslappet.
 • Langsom bevægelse eller bradykinesi: mærkbart forstyrrede fysiske bevægelser er kendetegnet, bl.a. påvirket gangart, der gør dagligdagens opgaver ganske vanskelige.
 • Stivhed og manglende fleksibilitet af muskler: Stivhed i musklerne kan gøre bevægelsen vanskelig, og medfører ofte smertefulde muskelkramper og postural deformitet.
 • Balanceproblemer: vanskeligheder ved at bevare en lige gang - ledsaget af hyppige fald.
 • Tab af spontane bevægelser i kroppen såsom svingende arme etc. mens man går (på grund af muskelstivhed).
 • Anosmi eller tab af lugtesansen: et symptom som kommer langsomt krybende, før de andre symptomer.
 • Hyppig vandladning: hyppig eller utilsigtet vandladning.
 • Parkinsons Mask: På grund af svaghed i muskelbevægelserne, findes der et tomt og fast ansigtsudtryk på patientens ansigt.

Hvordan kan akupunktur hjælp i Parkinsons sygdom?

Akupunktur har været anvendt til behandling af de fleste motoriske symptomer på Parkinsons sygdom i 3000 år. Ifølge TCM (traditionel kinesisk medicin), er livsenergien, kendt som Qi, i ubalancere langs meridianerne, som resulterer i sygdomme. Akupunktur menes at kunne genskabe sund og afbalanceret energi ved at stimulere specifikke punkter langs meridianerne.

Lægerne fra University of Arizona gennemførte et tilfældigt kontrolleret forsøg (randomized controlled trials) for at vurdere virkningerne af elektro-akupunktur på behandling af patienter med Parkinsons sygdom. Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort i det officielle tidskrift af American Academy of Neurology. Undersøgelsen konkluderede, at akupunkturen forbedrer balancen og gangarten hos Parkinsons patienter. I denne undersøgelse blev patienterne tilfældigt inddelt i en kontrolgruppe og en akupunktur-gruppe. Kontrolgruppen modtog falsk akupunktur og akupunktur-gruppen fik elektro akupunktur. Begge grupper modtog en 30-minutters behandlings session tre gange om ugen i tre uger. Patienternes bevægelser, deres gangart og længde af skridt, blev registreret. Efter en omfattende test, observerede forskerne, at patienterne i akupunktur-gruppen viste en generel forbedring i balancen med 31%, en 5% øget længde af skridt, og 10% øget hastighed i gangarten. Der var ingen synderlig forbedring ved patienterne i kontrolgruppen. Undersøgelsen konkluderede, at akupunktur er en effektiv metode til behandling af Parkinsons sygdom.

Kilde: Objective Assessment of Electro-acupuncture Benefit for Improving Balance and Gait in Patients with Parkinson’s Disease. Neurology 82. No. 10 Supplement, 2014.

Akupunktur behandling af Parkinsons sygdom

Data fra andre undersøgelser bekræfter resultaterne af de kliniske forsøg. Akupunktur menes at kunne opnå en helbredende virkning gennem en række komplekse og integrerede mekanismer, såsom,

 • forbedring af cerebral cirkulation,
 • regulering af aktiviteten af SOD (superoxiddismutase, et enzymsystem i hjernen)
 • ændring af niveauet af neurotransmittere, såsom DA (dopamin), NE (noradrenalin, en dopamin-lignende neurotransmitter) eller TH (tyrosin hydroxylase, et kritisk enzym i normal dopamin produktion).

En anden undersøgelse blev udført af en gruppe forskere fra Stroke and Neurological Disorders Center i Sydkorea, for at vurdere effektiviteten af akupunktur i Parkinsons sygdom. Fra denne forskning, konkluderede gruppen, at akupunktur faktisk kan øge niveauet af nerve-signalstoffet dopamin i hjernen, ved at beskytte dopamin-dannende celler, der normalt ødelægges ved Parkinsons sygdom af ukendte årsager. Derudover fandt man ud af, at akupunktur forstærker effekten af Parkinsons medicinen L-dopa, og reducerer medicinens bivirkninger samtidigt.

Kilde: 18. internationale kongres for Parkinsons sygdom og bevægelse Disorders, Stockholm, Sverige, June 8-12, 2014.

Fra den vestlige medicins perspektiv, er årsagerne til de konstaterede virkninger af akupunktur på Parkinsons sygdom stadig uklare. Men akupunktur menes ikke at interferere med konventionelle behandlinger. Tværtimod menes akupunktur at øge de positive virkninger, mens bivirkningerne af Parkinsons lægemidler bliver mindsket. Denne gavnlige terapeutiske virkning af akupunktur er blevet observeret i både eksperimentielle undersøgleser og kliniske forsøg. Dette er hovedårsagen til, at de fleste læger i Vesten i dag betragte brugen af akupunktur som en lovende supplerende terapi til behandling af Parkinsons sygdom.

Hvorfor bruge akupunktur til behandling af Parkinsons sygdom?

Der er nogle bivikninger forbundet med medicinen ved behandling af Parkinsons sygdom, som gør akupunktur til en bedre løsning. Nogle af disse bivirkninger er:

 • Der er ingen kendt medicinsk kur på Parkinsons sygdom. Lægemidler såsom levodopa, COMT-hæmmere, MAO-B-inhibitorer, dopaminagonister, og andre er kun til at kontrollere symptomerne.
 • I begyndelsen af behandlingen virker medicinen, men med tiden aftager virkingen hurtigt.
 • Hallucinationer og vrangforestillinger er en anden mulig bivirkning af medicinen.
 • Nogle lægemidler kan forårsage ufrivillig, ukontrollerede bevægelser af kroppen.
 • Nogle patienter oplever impulsiv adfærd, når de er under påvirkning af medicinen.

Hvad kan patienter selv gør?

Det er meget vigtigt for patienter med Parkinsons sygdom, at opretholde en sund livsstil. Dette kan hjælpe dem til effektivt at håndtere deres sygdom. Et par justeringer i en dag til dag rutine ville omfatte:

 • Sørg for at indtage en sund og afbalanceret kost, som bør være rig på omega-3 fedtsyrer, have et højt fiberindhold samt indtage rigeligt med væske.
 • Motion er meget nyttigt i behandlingen af Parkinsons sygdom. Det øger mobiliteten og forbedrer livskvaliteten. Yoga og Tai Chi er meget afslappende, forbedrer balancen og reducerer stivhed.
 • En positiv holdning til livet må ikke undervurderes, og man må forberede sig på at tackle depressive stadier af sygdommen. Du bør fokusere din opmærksomhed på alle de gode ting i dit liv.
 • Fysioterapi og ergoterapi vil hjælpe dig med at lære nye måder, at gøre dine daglige aktiviteter lettere.
 • Hjælpemidler såsom rollatorer, kørestole, bruserstole, sengeelevatorer og spiseredskaber kan gøre livet mere behageligt for patienten.
 • Støttegrupper giver en meget sund katarsis platform til patienter med Parkinsons sygdom, og det vil hjælpe med at håndtere sygdommen både fysisk og psykisk.