Østerbro i København

Diabetes og sukkersyge

Diabetes også kendt som diabetes mellitus eller sukkersyge og refererer til en metabolisk sygdom, som resulterer i højt blodsukker (glukose) niveauet i kroppen, og denne metaboliske tilstand er for en længere periode.

Typer af sukkersyge

Der er tre hovedtyper af sukkersyge:

 • Type 1-diabetes: Bugspytkirtlen ikke producere nok insulin; denne type er også kendt som insulin-afhængig sukkersyge (IDDM, insulin-dependent diabetes mellitus) eller ungdomssukkersyge for dens udbredelse hos børn og unge; det forekommer i ca. 5 - 10% af tilfældene og har ingen kendt årsag til sit udbud.
 • Type 2-diabetes: Manglende evne til at udnytte frigivet insulin i kroppen, kendt som insulinresistens eller ikke-insulin-afhængig sukkersyge (NIDDM, non-insulin-dependent) eller gammelmands-sukkersyge, og forekommer hos ca. 85-90% af tilfældene. Den almindelige årsag er overvægt og manglende motion.
 • Graviditets-diabetes: Højt blodsukker niveau hos en gravid kvinde, der ikke tidligere har haft sukkersyge.

Tegn og symptomer

Nogle almindelige symptomer på sukkersyge omfatter:

 • hyppig vandladning (polyuri),
 • øget sult (polyfagi),
 • øget tørst (polydipsi),
 • hovedpine,
 • vægttab eller -forøgelse,
 • langsom heling af sår,
 • impotens hos mænd,
 • kløende hud, følelsesløshed i fødder og hænder, og
 • sløret syn.

Sukkersyge og Akupunktur Behandling

Akupunktur har været anvendt til behandling af sukkersyge i tusinder af år. Ifølge traditionel kinesisk medicin (TCM) bliver varme produceret af ubalancen af Qi-strømme imellem organer og langs meridianer, der dræner Qi og kropsvæsker, der forårsager sukkersyge.

Virkningerne af akupunktur på sukkersyge er observeret både i eksperimentelle og kliniske undersøgelser. De observerede virkninger omfatter bl.a.:

 • Akupunktur påvirker bugspytkirtlen for at forbedre insulin syntese og frigivelse af endogene beta-endorfin til at øge kroppens insulin-niveau.
 • Akupunktur forbedrer blodsukker stofskiftet, fremskynde udnyttelsen af glukose, og således sænke niveauet af blodsukker i kroppen.
 • Akupunktur reducerer insulinresistens og øger insulinfølsomhed, som er vigtig til behandling af type 2-diabetes.
 • Akupunktur er effektiv i vægtkontrol, og dermed mindsker fedme, som er en af de risikofaktorer for type 2-diabetes.
 • I mange tilfælde efter akupunkturbehandling, slipper patienter for at anvende insulin, og patienter kan klare sig uden hypoglykæmiske og antidiabetiske medikamenter.

Akupunktur behandling af diabetes og sukkersyge

Mekanismen af akupunktur behandling af sukkersuge er kompleks og ikke fuldt klarlagt. Observationer fra eksperimentelle og kliniske undersøgelser viser, at effekterne af akupunktur ikke er resultatet af påvirkningen på et enkelt organ, men på flere systemer i kroppen.

Ifølge en undersøgelse fra et kontrolleret forsøg (RCT, randomized controlled trial) iblandt overvægtige kvinder, reducerer akupunktur kropsvægt og blodsukkerniveau i akupunktur-gruppen, og ingen reduktion blev observeret i kontrolgruppen, som blev sat på slankekur behandling. Samtidigt observerede der øgede seruminsulinniveauer og C-peptid-niveauer i akupunktur-gruppen end i kontrolgruppen. Kilde: Changes in levels of serum insulin, C-Peptide and glucose after electroacupuncture and diet therapy in obese women. Am J Chin Med. 2006.

En anden undersøgelse om effektiviteten af akupunktur behandling blev udført for kvinder med type 2-diabetes. Undersøgelsen involverede 83 kvindelige patienter med T2DM (type 2-diabetes mellitus); 49 af disse havde manglen på nyre yin syndrom, mens 34 havde manglen på yin og yang syndrom ifølge TCM diagnose. Akupunktur behandling blev givet i henhold til de forskellige syndromer. Ændringer i insulinresistens indeks (Homa-IR), fasting plasma glukose (FPG), indeks for islet-beta-cellefunktion (Homa-beta), fasting insulin (FINS), insulinfølsomhed indeks (ISI), total kolesterol (TC), high density lipoprotein kolesterol (HDL-C), low density lipoprotein kolesterol (LDL-C) og triglycerid (TG) blev målt af alle patienter i de to grupper både før og efter behandling. Effektiviteten af akupunktur behandling blev analyseret under hensyntagen til alder, varighed af sygdom, syndrom differentiering, og arvelige faktorer. Efter behandling viste det sig, at niveauerne af de fleste ovenfor nævnte målinger blev reduceret, mens en stigning i insulinfølsomhed indeks (ISI) og high density lipoprotein kolesterol (HDL-C) blev registreret. De patienter, der havde manglen på nyre yin syndrom registrerede en forbedring på 83,7%, mens dem med manglen på yin og yang syndrom viste en forbedring på 76,5%. Undersøgelsen konkluderer, at akupunktur regulerer glukose og fedtstof metabolisme, forbedrer insulinresistens og insulin betacellefunktion i kroppen. Kroppens følsomhed overfor insulin er også forbedret ved akupunktur behandling. Kilde: Efficacy analysis on type 2 diabetes mellitus treated with acupuncture in females. Chinese acupuncture & moxibustion. 2014 Jan.

En nylig undersøgelse gennemført i 2014 viste effektivitet af akupunktur til behandling af diabetisk gastroparese, som er en komplikation i fordøjelsessystemet, almindeligt iblandt Type 1 diabetikere. Undersøgelsen konkluderede, at akupunktur forbedret symptomer forbundet med diabetisk gastroparese. Kilde: Benefits of acupuncture for diabetic gastroparesis: a comparative preliminary study. Acupunct Med. 2014 Apr.

Som behandling af mange andre sygdomme, fokuserer akupunktur på, at bringe ubalancer i kroppen tilbage i balance. For sukkersygepatienter, er kost-kontrol og gode hvile meget vigtige, at sikre de ønskede virkninger af akupunktur behandling.

Hvorfor bruger akupunktur til behandling af sukkersyge

Medicin er ikke altid tilfredsstillende i, at opretholde euglykæmi og undgå diabetiske komplikationer.

Akupunktur er effektiv til behandling af sukkersyge ved at regulere flere systemer i kroppen. Denne holistiske tilgang er især gavnligt kombineret med individuel diagnose og behandling.

Akupunktur er mere effektiv, når behandling sker kortvarige med nogle få sessioner. Når tilstanden er stabiliseret, er det muligt at fastholde og forbedre med et kontinuerligt opfølgningsprogram og en sund livsstil.

Akupunktur er både effektiv til behandling, forebyggelse og styring af diabetiske komplikationer, sædvanligvis med markant forbedring i de kliniske symptomer. Dette er særligt ønskeligt for, at komme af med bivirkninger af medicin, og for at forebygge skader af hjertet, nyrer, øjne og nervesystem, som sygdommen ofte forårsager.

Livsstilsændringer til at kontrollere sukkersyge

Gennemførelsen af et par livsstilsændringer kan i høj grad reducerer risikoen for at udvikle sukkersyge, og hvis du allerede har sukkersyge, vil disse livsstil justeringer også hjælpe dig med at håndtere det effektivt.

 • Hold styr på din vægt. Overvægt eller fedme øger dine chancer for at udvikle sukkersyge. Så du bør opretholde en sund vægt ved, at fastholde lavt fedtindhold og lavt kalorieindhold kost.
 • Regelmæssig motions rutine, ligesom frisk gåtur i 30 minutter vil holde dine muskler i bevægelse, og ville bevare et sundt insulinniveau i kroppen.
 • I stedet for stærkt forarbejdede kulhydrater, vælger fuldkorn og fuldkornsprodukter.
 • Vælg vand, kaffe eller te frem for sukkerholdige drikkevarer.
 • Sig "nej" til transfedtsyrer - de dårlige fedtstoffer, og gøre brugen af gode fedtstoffer, da disse kan bidrage til at holde sukkersyge på afstand. Gode fedtstoffer eller flerumættede fedtstoffer findes i vegetabilske olier, nødder og frø.
 • I stedet for at vælge rødt kød eller forarbejdet kød, bør du vælge magert kød.