Østerbro i København

Hovedpine og migræne

Typer af hovedpine

Spændingshovedpine er den meste almindelige form for hovedpine, sædvanligvis med psykiske spændinger og følelsesmæssige konflikter, som de udløsende faktorer bag. Depression, angst og mangel på søvn kan også forårsage spændingshovedpine. Spændingshovedpine er mild til moderat i smertestyrken, og er kendetegnet ved et vedvarende tryk på begge sider af hovedet, og i nogle tilfælde også i ansigtet og i nakken.

Migræne er de pludselige, dunkende smerter, der kun påvirker den ene side af hovedet. Fysisk bevægelse kan forstærke hovedpinestyrken. Migræne er moderat til svær hovedpine og er som regel præget af kvalme, opkastning, samt for de kroniske patienter, en følsomhed over for lyd og lys. Forud for migræne anfald, kan patienten også opleve at se lysglimt og sløret syn.

Kronisk hovedpine er dem, der næsten opstår hver dag og ligner enten spændingshovedpine eller migræne, eller har overlappende symptomer med begge hovedpine typer. Kronisk hovedpine er meget uforudsigelig, og længevarende brug af medicin, kan forværre symptomer.

Farlig hovedpine henviser til hovedpine, som er karakteristiske symptomer på andre underliggende medicinske tilstande, såsom traume og hypertension (højt blodtryk).

Akupunktur behandling af hovedpine

Akupunktur behandling er effektiv for alle typer af hovedpine, også akut hovedpine, og kan også anvendes til at forebygge hovedpine og migræne. Grundet vores moderne livsstil, er vores kroppe udsat for konstant stress, der fører til ubalance i vores nervesystem. Disse ubalancer resulterer generelt i symptomer og sygdomme som hovedpine, hypertension, hjertesygdomme, og hos kvinder kan det føre til hormonal ubalance og menstruationsforstyrrelser. Akupunktur behandling i disse tilfælde reducerer stressniveau, ved at sænke stress tilstand af kroppen og fremme afslappet tilstand af kroppen.

De akupunkturpunkter, der bruges i behandlingen af hovedpine er primært i underbenet og underarmene kombineret med udvalgte lokale punkter på hovedet. Patienten med migræne ofte oplever muskelspændinger i deres øvre ryg og nakke områder. Ved at behandle nogle grundlæggende punkter langs ”meridianer”, der passerer gennem disse områder, bliver blodgennemstrømningen forøget, hvilket fører til reduktion af muskelspændinger, og dermed reduktion af styrken af hovedpine.

For effektiv behandling er en indledende diagnose vigtig til at bestemme om hovedpine er midlertidig, eller opstået på grund af anden sygdom, eller endog på grund af skade eller brud i kraniet. Yderligere er en korrekt diagnose baseret på grundlæggende TCM (traditionel kinesisk medicin) teori afgørende for udvælgelse af effektive akupunkturpunkter og nål-teknikker.

Kinesisk akupunktur behandling, med tilhørende individuel diagnose, udvælgelse af punkter, og taktisk udførsel af nål-teknikker, kendes herhjemme under alternativ behandling, dvs. uden brugen af medicin, der betegnes som medicinsk behandling.

Dr. Hao er specialist i kinesisk akupunktur, og alternativ behandling, og har 20+ års erfaringer i behandling af spændingshovedpine, akut og kronisk hovedpine, migræne, og også farlig hovedpine.

Akupunktur behandling af hovedpine, spændningshovedpine, migræne på Østerbro i København

Ifølge en gruppe af amerikanske forskere, er akupunktur mere effektiv end aspirin til behandling af migræne. Undersøgelsen involverede omkring 4.000 patienter; 62% af akupunktur patienterne oplevede lindring af hovedpine; mens kun 45% af patienter under medicinering, rapporterede forbedring. Undersøgelsen blev gennemført af et team af læger fra Duke University i North Carolina, USA, og betragtes som et væsentligt bidrag til den opfattelse, at akupunktur behandling er ved at blive en mere populær og gunstig behandlingsform til behandling af migræne og hovedpine.

Kilde: Acupuncture for the management of chronic headache: a systematic review. Anesth Analg. 2008 Dec.

Faktisk i tusindvis af år, har mennesket brugt akupunktur til lindring af hovedpine.

I en anden undersøgelse fandt et hold læger at denne oldgamle metode fungeret ganske godt samme med medicin, da de gennemførte 11 undersøgelser med 2.300 patienter der led kronisk hovedpine. Halvdelen af dem modtog akupunktur behandling mens de indtog medicin, mens den anden halvdel kun var på medicin. Den første halvdel rapporterede en reduktion af hovedpine allerede efter et par behandlinger med akupunktur, mens der i den anden halvdel kun var ganske få der havde en forbedring efter længere periode på medicin.

Det anbefales at man benytte en kinesisk læge til behandling af hovedpine. Der skal udvises omhu for ikke at bruge stærk stimulation eller elektro-akupunktur på hovedet, når patienten har hypertension. I nogle tilfælde kan yderligere undersøgelse anbefales, f.eks. hvis hovedpine skyldes nogle alvorlige sygdom, såsom hjerneskade, stoke eller tumor.

Fordele ved akupunktur

  • Akupunktur behandling er sikkert med meget få kendte bivirkninger.
  • Akupunktur behandling har vist sig at være effektiv til at kontrollere smerter, og kan betragtes som et fordelagtigt alternativ, især for patienter, der har problemer med brugen af smertestillende medicin.
  • Akupunktur er den meste lovende form for både behandling og forebyggelse af hovedpine end nogen anden behandling.

Forebyggelse af hovedpine:

  • at få minimum 7 - 8 timers daglig søvn,
  • at undgå træthed både mentalt og fysisk,
  • at undgå mad, der potentielt kan fremkalde migræne,
  • at undgå koffein og alkohol.

Vigtigst at lære at lytte til kroppen, og hvad der trigger din hovedpine, så prøv at undgå det så meget som muligt.